Ecosia

Υπεύθυνη ιδιοκτησία: Μια μη κερδοσκοπική εναλλακτική

Η μετάβαση της ιδιοκτησίας της Ecosia μέσω ιδρύματος ειδικού σκοπού διασφαλίζει ότι η αποστολή της, δηλαδή να χρησιμοποιεί τα κέρδη της για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, παραμένει προστατευμένη για πάντα.

Ο Christian Kroll ίδρυσε την Ecosia το 2009 μετά από ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο όπου είχε την ευκαιρία να δει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αποψίλωσης των δασών. Η Ecosia μια εναλλακτική μηχανή αναζήτησης, χρησιμοποιεί τα κέρδη που αποφέρει από ερωτήματα αναζήτησης για να φυτέψει δέντρα σε περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την αποψίλωση των δασών. Σε αντίθεση με την Google και άλλες ισχυρές μηχανές αναζήτησης, η Ecosia είναι φιλική προς το απόρρητο, που σημαίνει ότι δεν πουλά ποτέ δεδομένα σε διαφημιστές, δεν έχει ανιχνευτές τρίτων και ανωνυμοποιεί όλες τις αναζητήσεις μια εβδομάδα μετά τη διεξαγωγή τους. Επιπλέον, όλοι οι διακομιστές της λειτουργούν στο 100% με ανανεώσιμη ηλιακή ενέργεια και κάθε αναζήτηση αφαιρεί 1 κιλό CO2 από την ατμόσφαιρα. Από το 2009 η Ecosia έχει φυτέψει με επιτυχία περισσότερα από 40 εκατομμύρια δέντρα σε 16 χώρες. Αυτή την στιγμή έχει περίπου 8 εκατομμύρια τακτικούς χρήστες και μια ομάδα 40 υπαλλήλων.

Περιβαλλοντισμός με επιχειρηματική νοοτροπία
Ο περιβαλλοντικός ακτιβισμός και η υπεράσπιση των αρχών του είναι συνήθως έργο μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί εξαρτώνται από φιλανθρωπικές δωρεές για τη χρηματοδότηση των έργων και της λειτουργία τους. Ως αποτέλεσμα, συχνά ξοδεύουν σημαντικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους για τη διατήρηση των σχέσεων με τους δωρητές και τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Αυτά τα ιδρύματα συνήθως περιορίζονται από την φορολογική τους θέση ως φιλανθρωπικά ιδρύματα στον τρόπο με τον οποίο ορίζουν την αποστολή τους, χρησιμοποιούν δωρεές και δημιουργούν έσοδα.
Αν και οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί είναι μια αποτελεσματική λύση για ορισμένους ηγέτες και οργανισμούς, ο Christian ήθελε να φέρει μια επιχειρηματική νοοτροπία στον περιβαλλοντισμό. Οργάνωσε την Ecosia ως μια κερδοσκοπική κοινωνική επιχείρηση, η οποία έδωσε σε αυτόν και στην ομάδα του την επιχειρηματική ελευθερία να πειραματιστούν, να επενδύσουν στο προϊόν και να δοκιμάσουν ξανά επιχειρηματικές λύσεις.

Πρόκληση: προστασία αποστολής
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία σημαντικής ανάπτυξης, ο Christian και o συνιδιοκτήτης Tim Schumacher άρχισαν να αναρωτώνται: Τι θα γινόταν η Ecosia αν συνέβαινε κάτι καταστροφικό σε έναν από εμάς; Πώς διασφαλίζουμε ότι η εταιρεία, η οποία θεωρητικά θα άξιζε εκατομμύρια δολάρια στην αγορά, δεν θα πωληθεί ποτέ; Πώς προστατεύουμε την αποστολή και την ανεξαρτησία του οργανισμού μακροπρόθεσμα; Η ομάδα εξέτασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις ιδιοκτησίας για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής της επιχείρησης σε γερμανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό και της ίδρυσης ενός ιδρύματος. Και οι δύο αυτές λύσεις, είχαν περιορισμούς, ωστόσο, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, για παράδειγμα, θα περιόριζε την ικανότητα της ομάδας να υπαγορεύει τη στρατηγική σχετικά με τον καλύτερο τρόπο χρήσης των κερδών για την εκπλήρωση της αποστολής της εταιρείας. Επιπλέον, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός θα μπορούσε θεωρητικά να μετατραπεί ξανά σε κερδοσκοπικό και να πουληθεί. Ένα ίδρυμα θα ήταν μια πιο ασφαλής μακροπρόθεσμη λύση ιδιοκτησίας, αλλά η ίδρυση και η λειτουργία των ιδρυμάτων είναι ακριβή και θα μπορούσε να περιορίσει την επιχειρηματική ελευθερία της Ecosia.

Λύση: Golden Share
Η Ecosia χρειαζόταν μια εναλλακτική λύση, μια λύση που θα παρείχε την ασφάλεια ενός ιδρύματος χωρίς κόστος και γενικά έξοδα. Με την υποστήριξη του Purpose Foundation, ο Christian και o Tim μεταβίβασαν την Ecosia σε responsible ownership το 2018. Προστατεύοντας την ανεξαρτησία της, το μοντέλο Golden Share της Ecosia διασφαλίζει ότι τα κέρδη της εταιρείας θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών για τις επόμενες γενιές. Κανείς εντός ή εκτός της εταιρείας δεν μπορεί να ασκήσει οικονομικά δικαιώματα στην Ecosia. Η εταιρεία δεν θα πουληθεί ποτέ και ο έλεγχος της θα παραμένει πάντα σε άτομα που εμπλέκονται άμεσα στην αποστολή και τις δραστηριότητές της.