H Ομάδα μας

Λεονάρδος Βαλέττας

Ιδρυτής & παγκόσμιος πρεσβευτής του Steward-Ownership με πολύχρονη εμπειρία σε start-ups, SMEs και διεθνή εταιρικά σχήματα ο Λεονάρδος θα ηγηθεί και θα συντονίσει το συνολικό έργο του οργανισμού και της ομάδας των Stewards.

Συμβουλευτική Ομάδα

Adrian Hensen

Ο Adrian σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και ψυχολογία και είναι συνιδρυτής των Purpose Stiftung (Purpose Foundation) και Purpose Ventures.

Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στρατηγικής και branding για πληθώρα εταιρειών. Ως μέλος της ομάδας διαχείρισης μιας επιτυχημένης start-up, ήταν υπεύθυνος για μια ομάδα πωλήσεων με έως και 40 υπαλλήλους και γνώρισε τι σημαίνει η πώληση μιας εταιρείας.

Σήμερα, ο Adrian συνεργάζεται με το PURPOSE για να προωθήσει μια εναλλακτική κατανόηση: αυτή της Υπεύθυνης Διαχείρισης-Διακυβέρνησης. Αυτή η μορφή διαχείρισης επιτρέπει στις εταιρείες να εδραιώσουν την ανεξαρτησία τους και τον προσανατολισμό του σκοπού τους στο DNA τους, με νομικά δεσμευτικό τρόπο. Στόχος του είναι να βοηθήσει στη διαμόρφωση των εταιρειών και μιας οικονομίας που θέτει τον προσανατολισμό προς το σκοπό πάνω από τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων εξυπηρετώντας τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την κοινωνία.

Lara Stein

Η Lara Stein είναι μια καταξιωμένη ηγέτης που έχει δημιουργήσει, χτίσει και εξελίξει παγκόσμιες κερδοσκοπικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με έμφαση στην τεχνολογία, την εκπαίδευση, την καινοτομία και τη βιωσιμότητας.

Πιο πρόσφατα η Stein ίδρυσε και ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boma Global, ενός παγκόσμιου δικτύου τοπικών συνεργατών, που προσφέρει μεταμορφωτική εμπειρία μάθησης για ένα έξυπνο, ηθικό και βιώσιμο μέλλον. Η Stein πούλησε την Boma και παραμένει σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η Stein ήταν η ιδρυτής και διευθυντής του TEDx. Το 2007, ηγήθηκε της προσπάθειας να φέρει το TED στον κόσμο αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα που παρείχε δωρεάν άδειες σε τρίτους για τη διοργάνωση ανεξάρτητων εκδηλώσεων παρόμοιες με το TED. Στα πρώτα πέντε χρόνια του TEDx, μετέτρεψε το πρόγραμμα σε παγκόσμιο φαινόμενο με περισσότερες από 50.000 ομιλίες σε περισσότερες από 8.000 εκδηλώσεις TEDx σε 1.200 πόλεις σε 133 χώρες και πάνω από ένα δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, οκτώ εκδηλώσεις TEDx, κατά μέσο όρο, διοργανώνονταν κάθε μέρα σε μία από τις 133 χώρες.

Υπό την ηγεσία της Stein, το TED επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει εκδηλώσεις TEDxWomen, TED αφιερωμένο στην ενδυνάμωση των γυναικών και τη συμπερίληψη του νεανικού κοινού με τη δημιουργία του TEDYouth και του TEDxYouth. Η Stein δημιούργησε επίσης την πλατφόρμα εταιρικών εκδηλώσεων TEDx, TEDx in a Box. Ενώ ηγούνταν του TEDx, η κα Stein κατείχε ταυτόχρονα τη θέση της Διευθύντριας του Βραβείου TED, μεταφέροντάς το από ένα βραβείο $100.000 σε $1.000.000  και σχεδίασε την ομάδα και την επιχειρησιακή υποδομή.

Η Stein ήταν η αρχιτέκτονας και ιδρυτικό μέλος της κοινότητας του ReGenDAO. Το ReGenDAO είναι ένα ταμείο- πλατφόρμα, πρώτο στο είδος του για την αγορά και την παγκόσμια κοινότητα, με στόχο να επανασχεδιάσει ριζικά και να αναδιαρθρώσει τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούμε μελλοντικά έργα και συστήματα ανάπλασης αξιοποιώντας τραπεζίτες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και μελλοντολόγους. Η Stein κατείχε επίσης τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου στο Singularity University όπου ήταν υπεύθυνη για την παγκόσμια επέκταση του Singularity University, καθώς και της Εκτελεστικής Διευθύντριας του Women’s March Global, της παγκόσμιας αδελφής οργάνωσης του Women’s March, Inc στις Η.Π.Α. Η Stein ενήργησε στο παρελθόν ως Εκτελεστικός Διευθυντής του MIT ReACT, ενός οργανισμού σε επίπεδο ινστιτούτου στο MIT αφιερωμένο στην ανάπτυξη μιας παγκόσμιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας για εκτοπισμένους πληθυσμούς και πρόσφυγες.

Η Stein έχει επίσης διατελέσει ηγετικούς ρόλους στις Microsoft, Marvel, iXL και WGBH.
Μέλος στα συμβούλια: Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, Equality Now, Lalela, We Are Family και Ίδρυμα Boma Global.

Αγγελική Κοσμοπούλου

Η Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου είναι ανώτερο στέλεχος φιλανθρωπικών οργανισμών και αφοσιωμένη αφηγήτρια και coach αφήγησης. Από το 2016 είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Αθανάσιος Χ. Λασκαρίδης, ενός κορυφαίου οικογενειακού ιδρύματος στην Ελλάδα που εστιάζει στη θαλάσσια προστασία, την αντιστροφή της ανεργίας μέσω μικροχρηματοδότησης, την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και τη διαφάνεια.

Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του The People’s Trust, Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του think-tank Dianeosis. Ως ένθερμη κοινωνός της δύναμης των ιστοριών που μας συνδέουν, ίδρυσε το Storymentor, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθά οργανισμούς, επιχειρήσεις και επαγγελματίες να δημιουργήσουν και να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Είναι μέντορας για γυναίκες στη δημόσια ζωή και για νέους επιχειρηματίες.

Τακτική συνεργάτης των Ελληνικών Μέσων, είναι επίσης γνωστή για το «πράσινο» podcast της (Mideniko Apotypoma @Athens Voice Podcasts) το οποίο πραγματεύεται βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μπέττυ Τσακαρέστου

H Μπέττυ είναι Αναπληρώτρια  Καθηγήτρια Διαφήμισης και PR και Διευθύντρια του ADandPRLAB στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Branding Chair και Ερευνητικός Σύνδεσμος στο Τμήμα Διεθνούς Επικοινωνίας της AEJMC, V-P, Global Media Education Council.

Μέλος ΔΣ του Ινστιτούτου Επικοινωνίας στην Ελλάδα. International Exchange Alumna of the Study of U.S. Institutes on Journalism and Media με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Απόφοιτος TIES για το έργο «The Room Where It Happens» που αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση σε κλειστές κρυπτογραφημένες εφαρμογές.

Συν-ιδρυτής του μεταπτυχιακού προγράμματος Digital Transformation: e-Diplomacy, e-Campaigning, and Digital Law (#Digi_DCL) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επιστημονικός Συντονιστής του CREATIVE+, του Ερευνητικού Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Mελίνα Ταπραντζή

Η Μελίνα είναι πολυβραβευμένη κοινωνική επιχειρηματίας, κάτοχος του περίφημου βραβείου “SDGs and Her” από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Έχει ηγηθεί έργων για τους SDGs και τα ESG, υποστηρίζοντας εταιρείες του Fortune 1000.

Ομιλήτρια του TEDx, υπεύθυνη ηγέτης του Ιδρύματος BMW, απόφοιτος του IVLP στο πρόγραμμα SRI, συν-δημιουργός του διεθνούς Παγκόσμιου Ανθρώπινου Φόρουμ, Young Emerging Leader 2018 και Young Innovative Leader 2019 (YTILI Fellow).
Η Μελίνα συν-ίδρυσε ένα επιτυχημένο γραφείο μάρκετινγκ το 2007 πριν ιδρύσει την πολυβραβευμένη κοινωνική επιχείρηση “Wise Greece” το 2013 έχοντας λάβει, μεταξύ πολλών άλλων, το βραβείο “Μοντέλα Αριστείας” από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η αποστολή της Wise Greece είναι να προωθεί ελληνικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, ενώ συνεισφέρει όλα τα κέρδη από τις πωλήσεις τους για την αγορά τροφίμων και τη δωρεά τους σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σωτήρης Πετρόπουλος

Ο Σωτήρης Πετρόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνιδρυτής του HIGGS, ενός οργανισμού που υποστηρίζει το οικοσύστημα θετικών κοινωνικών πρωτοβουλιών κοινωνικού αντικτύπου στην Ελλάδα.

Έχει εργαστεί στο παρελθόν στη συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young ως υπεύθυνος αναπτυξιακών προγραμμάτων διεθνών δωρητών, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πλήθος διεθνών ακαδημαϊκών περιοδικών και συλλογικών τόμων. Διαθέτει 10ετή εμπειρία στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την ευρύτερη υποστήριξη ΜΚΟ και κοινωνικών επιχειρήσεων, έχοντας εκπαιδεύσει και συμβουλεύσει περισσότερους από 300 οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Ο Σωτήρης πιστεύει ότι το μέλλον του επιχειρείν οφείλει να έχει κοινωνικό πρόσημο για μια πιο βιώσιμη οικονομία και κοινωνία.

Σε Συνεργασία

Purpose Foundation

Το Purpose Foundation με έδρα το Βερολίνο, είναι ο κεντρικός οργανισμός που αναπτύσσει το οικοσύστημα της γνώσης, της εξεύρεσης πόρων, της υποστήριξης και της ενεργοποίησης κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για να βοηθήσουν και να υλοποιήσουν την μετάβαση στην Υπεύθυνη-Διαχείριση, καθώς και την δημιουργία του επενδυτικού οικοσυστήματος που θα στηρίξει τους οργανισμούς με επενδυτικά κεφάλαια και τεχνογνωσία για την ευκολότερη υιοθέτηση του μοντέλου.

Το Purpose Foundation επικοινωνεί και προωθεί την Υπεύθυνη-Διαχείριση και τα εργαλεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, για να βοηθήσει στη μετεξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος – από το τωρινό που στοχεύει αποκλειστικά στη μεγιστοποίηση του κέρδους και της αξίας των μετόχων – προς εκείνο που θα πρεσβεύει την σωστή διαχείριση και την επίτευξη του σκοπού. Οι συνολικές λύσεις του διασφαλίζουν ότι οι εταιρείες παραμένουν προσηλωμένες στην αποστολή τους και «ανεξάρτητες». Παρέχει επίσης πρακτική υποστήριξη για την ανάπτυξη νομικών λύσεων, χρηματοδότησης και συστημάτων διακυβέρνησης που συνάδουν με την ιστορία, την τοπική αγορά και το όραμα των εταιρειών.

Το Purpose Foundation προσφέρει στους Stewards την πολύτιμη υποστήριξή του για την προώθηση του μοντέλου Υπεύθυνης Διαχείρισης και Διακυβέρνησης(Steward Ownership0 με τους εξής τρόπους:

  • Δικτύωση: συνδέει τους Stewards με οργανισμούςαλλά και μεμονωμένα άτομα, σε διεθνές επίπεδο, βοηθώντας την προσέγγιση, την επιρροή και τον αντίκτυπό των προσπαθειών μας.
  • Τεχνική Κατάρτιση: παρέχει τεχνική βοήθεια στους Stewards, και βοήθεια στην ανάπτυξη επιχειρηματικώνσχεδίων, παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης, όπωςκαι πρόσβαση σε πόρους και εργαλεία για την υποστήριξη της λειτουργίας.
  • Advocacy: υποστηρίζει την υιοθέτηση της Yπεύθυνης Διαχείρισης και ευαισθητοποιεί σχετικά με τα οφέλη και τη σημασία του μοντέλου διαχείρισης για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Πιστεύουμε ότι αυτό βοηθάει στην οικοδόμηση μιας ευρύτερης κίνησης γύρω από την Υπεύθυνη Διαχείριση και Διακυβέρνηση και θα ενθαρρύνει περισσότερους οργανισμούς να υιοθετήσουν το μοντέλο.
  • Έρευνα και Ανάπτυξη: υποστηρίζει δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης που σχετίζονται με το Steward Ownership, όπως η μελέτη του αντίκτυπου και της αποτελεσματικότητας διαφορετικών μοντέλων και προσεγγίσεων, ο εντοπισμός βέλτιστων πρακτικών και η ανάπτυξη νέων εργαλείων και πόρων για την υποστήριξη των οργανισμών στην υιοθέτηση του μοντέλου.

Συνολικά, το Purpose Foundation είναι ένας σημαντικός αρωγός για τους Stewards στην προώθηση της Υπεύθυνης Διαχείρισης και Διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Η συνεργασία μας συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και βιώσιμης οικονομίας που εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τους ανθρώπους και την κοινωνία προστατεύοντας και διατηρώντας τον πλανήτη.

Υποστηρικτικοί Οργανισμοί

Helidoni Foundation

Το Helidoni Foundation ιδρύθηκε από τον Δημήτρη και τη Σάρα Γεωργακοπούλου το 2019 και πραγματοποιεί επιχορηγήσεις και επενδύσεις σε προγράμματα με φιλανθρωπικές, εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Το Helidoni Foundation στοχεύει να προωθήσει την ανάπτυξη και την πρόοδο, καλλιεργώντας και υποστηρίζοντας φιλανθρωπικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και υποστηρίζει έναν αυξανόμενο κατάλογο οργανισμών που επιδιώκουν να βρίσκουν λύσεις με απτά κοινωνικά οφέλη και βελτιώνουν το σύνολο της κοινωνίας με ουσιαστικούς τρόπους. 

The Hellenic Initiative

Το Hellenic Initiative είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που φέρνει κοντά Έλληνες της διασποράς καθώς και φιλέλληνες για να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας μέσω προγραμμάτων που επικεντρώνονται στην ανακούφιση από κρίσεις, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.